Uit de praktijk

Eén dag in de week begeleid ik vier leerlingen op drie reguliere basisscholen bij hun struggles door een lichamelijke beperking.

Ik verzorg psycho-educatie voor hen. Wat ik dan zoal doe? Lees het hier. 

Een meisje met een lichte vorm van Cerebrale Parese (CP) was vandaag voor het eerst in staat om met iemand (met mij) te praten over haar gevoelens dat zij o.a. niet zo goed kan rennen net als anderen. Een enorme overwinning. Ze zat al heel lang 'op slot'. We hebben afgesproken dat we een keer samen gaan vertellen aan haar klasgenoten wat er aan de hand is met haar. Dat het gymen niet zo goed gaat of dat schrijven en knutselen frustraties opleveren. Wat een overwinning voor haar!

Met een ander meisje, groep 8, heb ik vandaag een heel traject afgerond waarbij we een werkstuk over haar zelf hebben gemaakt. Haar hersenbalk ontbreekt en ze heeft vier cystes in haar hoofd. Zij vindt dat ze geen beperkingen of last heeft van deze aandoeningen en gaat volgend schooljaar naar een middelbare school die ze zelf gekozen heeft. Ze wil haar werkstuk presenteren aan haar klas en kan precies vertellen wat anderen wel en niet over haar mogen weten!

's Middags heb ik op één school twee kinderen die ik mag begeleiden

Eerst ga ik aan het werk met een meisje dat sinds kort weet dat ze een ernstige progressieve spierziekte heeft. Zij zit in een rouwproces, moet afscheid nemen van dingen die ze graag doet en niet meer kan. Maar ze is dapper! Ze heeft zelfs wijze lessen voor mij (toen ik laatst naar de tandarts moest); 'als er iets erg is, moet je aan iets leuks denken!'

Het einde van de middag, zie ik de jongen met Developmental Coordination Disorder (DCD) weer. Vorige week kon hij geen enkel talent benoemen van zichzelf. Ook toen ik een opsomming had van dingen waar hij heel goed in is, keek hij mij aan alsof hij het in Keulen hoorde donderen. Wat vond ik dat verdrietig. Dankzij een gesprek, spel en huiswerk voor thuis samen met zijn ouders, weet hij nu wel waar hij goed in is en hoe anderen deze talenten zien van hem. Deze week ging hij stralend de deur uit! 

Wat ben ik blij met deze baan en deze fantastische kinderen!!

Marion Peek, Extern Begeleider Onderwijs, Externe Dienstverlening


Meer info over DCD en CP op onze kennisbank.