Workshop sensorische informatieverwerking
Bas in groep 2 wordt gedurende de dag steeds meer geïrriteerd en boos, zonder duidelijke aanleiding. In groep 4 zit Anne die steeds maar rondkijkt en niet tot zelfstandig werken komt. Thijn van groep 7 kan nog steeds niet stil zitten tijdens de instructies. In 2 havo blijft Sofie tijdens de gymlessen het liefst aan de kant staan. En Maartje die dagelijks met trein en bus naar het MBO gaat, komt doodmoe in de klas, terwijl ze toch echt op tijd naar bed gaat.
Er is steeds meer oog voor leerlingen en studenten met bijzonderheden in de sensorische informatieverwerking. Wat is SI ofwel zintuiglijke prikkelverwerking? Hoe herken je bijzonderheden of problemen hierin? Wat kun je eraan doen? Het is belangrijk om hier als onderwijsprofessional gerichte, onderbouwde keuzes in te maken. Wanneer geef je bijvoorbeeld een kind wel of juist niet een wiebelkussen? En wat is het doel daarvan?
Inhoud
Er is steeds meer oog voor leerlingen en studenten met bijzonderheden in de sensorische informatieverwerking.
Denk in het basisonderwijs bijv. aan leerlingen die last hebben van omgevingsgeluiden en werken met een geluidsdemper. Denk ook aan leerlingen die niet stil kunnen zitten of continu afgeleid zijn en daarom opeen wiebelkussen zitten.
- Denk in het voortgezet onderwijs bijv. aan leerlingen die veel last hebben van geluiden van buiten het lokaal of letterlijk ziek worden van de gymles.
- Denk in het MBO en HBO bijv. aan studenten letterlijk op hun tenen lopen of zich afsluiten van de groep als ze overprikkeld raken.
- Denk ook aan studenten voor wie de reis naar school met bus en trein zeer belastend is waardoor ze al uitgeput zijn voordat de lessen beginnen. Het is belangrijk om hier als onderwijsprofessional gerichte, onderbouwde keuzes in te maken. Wanneer geef je bijvoorbeeld een kind wel of juist niet een wiebelkussen? En wat is het doel daarvan?
In deze workshop ga je met je collega’s actief aan de slag met het onderwerp ‘sensorische informatieverwerking’. Je leert welke basisbegrippen hierbij horen en gaat vervolgens zelf ervaren wat zintuiglijke prikkels met jou doen en hoe jij hiermee omgaat. Deze ervaringen bespreken we met elkaar en geven je handvatten waar je de volgende dag al mee aan de slag kunt in jouw school.
Het is een actieve bijeenkomst waarbij zelf doen en ervaren een belangrijke plaats inneemt.
Doelgroep
De workshop is gericht voor professionals die werken met leerlingen of studenten van (speciaal) basisonderwijs tot MBO en HBO. Denk aan leerkrachten, intern begeleiders, remedial teachers, onderwijsassistenten. Ook is het mogelijk dat ouders aansluiten.
Aantal deelnemers
Maximaal 20
Tijdsduur
2 uur
Kosten
€ 50,--
Locatie
Mytylschool Eindhoven
Toledolaan 4
5629 CC EINDHOVEN
Trainers
De workshop wordt verzorgd door medewerkers van de Externe Dienstverlening van SSOE.
Meer informatie
We kunnen de workshop ook op locatie geven. Een workshop duurt ongeveer 2 uur. We kunnen samen kijken wat de wensen zijn en hiervoor een offerte maken.
Als je interesse hebt voor deze workshop op een congres, studiedag of ouderavond, kunt u contact met ons opnemen. Via de mail, info@externedienstverlening.nl, of telefonisch, 0882140100.
Vanuit het Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant wordt de workshop Autisme en prikkelverwerking aangeboden. Deze workshop is voor professionals en vooral gericht op leerlingen met autisme.